FATSA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ROBOTİK VE KODLAMA FESTİVALİ ŞARTMANESİ
(2019)
ÖNSÖZ
Bu yönerge, Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro tarafından yürütülen Fatsa Kodluyor Projesi kapsamında yapılacak olan Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali’ne katılacak öğrenci ve öğretmenlere rehberlik etmesi amacı ile hazırlanmıştır.
2017 yılından bu yana yürütülmekte olan Fatsa Kodluyor Projesiyle 43 öğretmenimiz DOKA (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) destek programı kapsamında Robotik ve Kodlama Eğitici Eğitimi almışlardır. 155 öğretmenimiz ise Müdürlüğümüz ile Sanlab Simülasyon A.Ş. işbirliği protokolü kapsamında Robotik ve Kodlama Eğitici Eğitimi almıştır. İl genelinde toplamda 198 öğretmenimiz bu eğitimlerden faydalanmıştır.
Müdürlüğümüz Özel Büro tarafından yürütülen bu proje kapsamında Nisan 2018’ de ilçemiz ortaokullarında okuyan 752 öğrenciye yönelik kodlama eğilim belirleme sınavı yapılmış olup, sınav sonucunda 96 öğrencimiz asil ve yedek listeye girmeye hak kazanmıştır. Bu öğrencilerden asil listeye giren öğrencilerimiz 2018 yılında robotik ve kodlama eğitimi almışlardır. Aynı öğrenciler 2018 Eylülden 2019 Mart ayına kadar robotik ve kodlama eğitimi 2. etabına alınmışlardır. Bu öğrenciler arasından 15’inin ilçemizde açılan mikrodenetleyici kursundaki eğitimleri devam etmektedir.
Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali’ne katılacak ekiplerin konulan ilkelere uymaları her şeyden önce kendilerine kolaylık sağlayacak ve çalışmalarını en iyi şekilde tanıtmalarını mümkün kılacaktır.
Ordu genelindeki tüm resmi ve özel okul öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali’nin temel amacı, öğrencilerimizin takım halinde çalışma yeteneklerini, İnovatif düşünme, girişimcilik ve bilimsel düşünme becerilerini geliştirmek ve öğrencilerimize bilimi sevdirmektir. Bununla beraber Fatsa Kodluyor Projesi kapsamında, yıl boyunca ilçemiz kodlama atölyelerinde yapılan çalışmaları sergilemektir.
Fatsa Kodluyor Projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali’nde siz değerli bilim ve teknoloji severleri projeleriniz ile aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Başarılar Dileriz.
Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali Yürütme Komitesi
1- Robotik ve Kodlama Festivali Teması
1. İl genelindeki öğrencilerimizin bireysel veya ekip olarak hazırlamış oldukları robotik ve kodlama içerikli projeler.
2. Öğrenci ve öğretmenlerimizin hazırlamış oldukları özgün yazılım projeleri.
3. İlimizdeki kodlama atölyelerinde hazırlanmış olan robotik çalışmalar.
4. İl genelindeki öğrencilerimizin sergilemek istedikleri yazılım ve robotik alanındaki diğer projeler.
2- Robotik ve Kodlama Festivalinin Amacı:
Ordu genelindeki tüm resmi ve özel okul öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali’nin temel amacı, öğrencilerimizin takım halinde çalışma yeteneklerini, İnovatif düşünme, girişimcilik ve bilimsel düşünme becerilerini geliştirmek ve öğrencilere bilimi sevdirmektir. Bununla beraber Fatsa Kodluyor Projesi kapsamında, yıl boyunca ilçemiz kodlama atölyelerinde yapılan çalışmaları sergilemektir.
3. Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali’nin Hedefleri:
- Zamanının çoğunu bilgisayar ve tablet gibi bilişim teknolojileri ile geçiren çocukların; bu zamanı kendi istekleriyle eğlenerek öğrenmeye ayırmasına teşvik etmek.
- İlimiz genelindeki tüm öğrencilerin, içinde bulundukları farklı koşullara rağmen kodlama ve robotik projeler geliştirebileceğinin farkındalığını oluşturmak.
- Öğrencilerin çalışmalarında bilimsel düşünce, yöntem ve teknikleri kullanarak bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamak.
- Gelişen teknoloji ile iç içe yaşayan öğrencilerimizin bilim ve teknoloji alanında özgün ve farklı düşünceler ortaya koyabilen, yeni teknolojiler geliştirme özgüvenine sahip bireyler olmalarını sağlamak
- Öğrencilerimizin takım halinde çalışma, girişimcilik ve iletişim becerilerinin gelişmesini sağlamak.
- Bilişim teknolojileri alanında potansiyeli olan öğrencilerinin keşfedilmesi ve bu öğrencilere proje hazırlama, geliştirme ve sunum alanında deneyim kazandırmak.
- Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali ile robotik ve yazılım alanında somut ürünler ortaya çıkararak çeşitli ders kaynakları üretmek. Üretilen bu Proje Rehber Kaynaklarının ilimizdeki kodlama atölyelerinde kullanılmasını sağlamak.
4. Festivalin Hedef Kitlesi:
Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali’ ne Ordu İli genelindeki tüm resmi ve özel okul öğrencileri ( Proje danışman öğretmenleri eşliğinde) katılabilecektir.
5. Festival Kategorileri
Proje Konusu |
Kullanılacak Program Adı |
Takım |
Yazılım |
Sınırlama yoktur. |
En fazla 4 Öğrenci ve 1 Danışman Öğretmen |
Robotik Uygulama |
Abilix - M-bot – Lego – Aurdiuno vb. |
En fazla 4 Öğrenci ve 1 Danışman Öğretmen |
6. Katılım Başvuru Koşulları
- Fatsa Robotik ve Kodlama Festivali 17-18 Nisan 2019 tarihlerinde Fatsa Hükümet Konağı önünde yapılacaktır.
- Festivaldeki gösteriler yazılım ve robotik olmak üzere iki ana kategoride gerçekleştirilecektir. Hazırlanan projeler okullar adına hazırlanacak olan stantlarda sergilenecektir.
- Festivale katılmak isteyen ekiplerin http://bit.ly/fatsa52 web sayfasındaki katılımcı formunu 5 Nisan 2019 Cuma gününe kadar doldurmaları gerekmektedir. (Fatsa dışından festivale katılacak ekipler için, talep etmeleri durumunda konaklama planlaması yapılacaktır.)
- Soru görüş ve öneriler için:
(0452) 423 11 51 || fatsakodluyor@gmail.com || http://fatsa.meb.gov.tr
- Festival katılımcı ekip en az 1 (bir) öğrenci ve 1(bir) danışman öğretmen, en fazla 4 (dört) öğrenci ve 1 (bir) danışman öğretmenden oluşur.
- Danışmanlar, festival başvurularının başlamasından festival bitimine kadar katılımcı öğrencilere rehberlik etmek durumundadırlar.
- Her projenin adı olmalıdır. Festivale katılan proje isimleri aynı olamaz. Aynı olması halinde ilk başvuran Proje ismi kabul edilecektir.
- Festivale katılacak çalışmalar öğrencilerin gelişim seviyesine uygun olmalıdır.
- Eserlerin içeriği ve ya ismi bölücü, yıkıcı, genel ahlak çerçevesine aykırı olamaz.
- Katılımcılar etkinliklerini kendi bilgisayar ve robot setleri ile yapacaklardır.
- Katılımcı ekipler için Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından stant, katlanır çadır, elektrik vb. desteği sağlanacaktır.
- Katılımcılar robot mat’larını (robot paspaslarını) kendileri getireceklerdir.