Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında uygulamaya konan "Medeniyetimizin Tasavvurunda; "Geçmişin İzleri Geleceği İnşaa Ediyor Projesi" kapsamında, ilçemizde faaliyet gösteren ortaokul ve liselerde, öğrenci ve öğretmenler arasında ilkönce okuma gurupları oluşturuldu. Projeye Sekiz ortaokuldan, 19 okuma gurubunda toplam 110 öğrenci ve öğretmen, yedi lisemizden 17 okuma gurubunda, 123 öğrenci ve öğretmen dahil olmuştur. Oluşturulan okuma guruplarına verilmek üzere, medeniyetimizin inşaa ve ihyasında büyük rol almış önemli tarihi şahsiyetler ve bilim adamlarımıza ait yedi kitap ortaokulda, yedi kitap lise düzeyinde belirlenerek, her okulumuza birer adet set alınmıştır. Bu setler belli bir sıraya göre, öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından, anlamlandırılarak okunmaya başlanmıştır. Okunacak kitaplar Proje Yürütme Komisyonu tarafından şu şekilde belirlenmiştir;
Ortaokullarda Okutulacak Kitap Listesi;
1. Bir Bilim Adamının Romanı Oğuz ATAY
2. Zamanla Randevu Orhan YENİARAS
3. Evliya ÇELEBİ Eda BİLDEK
4. Aziz SANCAR Selin FELDMAN
5. Cahit ARF Hasan YİĞİT
6. Türk Bilim İnsanları Esin KAHYA
7. Mimar Sinan ve Çırağı Eda BİLDEK
Liselerde Okutulacak Kitap Listesi;
1. Bilim Tarihi Sohbetleri Fuat SEZGİN Sefer TURAN
2. Bir Bilim Adamının Romanı Oğuz ATAY
3. Zamanla Randevu Orhan YENİARAS
4. Türk Aynştaynı (Prof. Dr. Oktay SİNANOĞLU) Emine ÇAYKARA
5. Babam Cemil Meriç Ümit MERİÇ
6. Türklerin Altın Çağı İlber ORTAYLI
7. Ben İbn-i Sina Gülümser HEPER
Projenin Ekim 2018 tarihinde başlamasından sonra önce kitaplarımız temin edilerek, okullarımızdaki okuma guruplarına dağıtıldı. Öğrencilerimiz arasından ortaokullar ilk olarak Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz ATAY kitabını, liseler Bilim Tarihi Sohbetleri Fuat SEZGİN - Sefer TURAN kitabını okudular. Okudukları kitabı iyice özümseyen öğrencilerimizle 25-26 Aralık 2018 tarihlerinde panel düzenlendi.
Birinci gün, Fatsa Fen Lisesi’nde, ortaokul okuma guruplarıyla Bir Bilim Adamının Romanı - Oğuz ATAY Mustafa İNAN PANELİ düzenlendi. Panele 8 ortaokuldan 17 konuşmacı katıldı. İki saat süren panelde, öğrenciler hem Mustafa İNAN’ı derinlemesine anlattılar, hem de soru cevaplarla onun bilime katkılarını tartıştılar.
İkinci gün Fatsa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda, lise okuma gurupları, Bilim Tarihi Sohbetleri Fuat SEZGİN PANELİ düzenlendi. Panele yedi liseden 11 konuşmacı katıldı. İki buçuk saat süren panelde öğrencilerimiz Fuat SEZGİN’i a’dan z’ye hem anlattılar, hem de soru cevap kısmında O’nun İslam Bilim Tarihine katkılarını tartıştılar. Oldukça verimli bir şekilde icra edilen paneller, hem öğrencilerimiz için, hem de panele gelen dinleyiciler için verimli geçti. Bu öğrencilerimiz özellikle 2019 yılının Fuat Sezgin yılı ilan edilmesi münasebetiyle, kendi okullarında bu panelleri düzenleyerek, diğer öğrencilerin de Fuat Sezgin’i tanımalarını sağlayacaklardır.